Hasznos tartalmak

Öntözéstechnika

Öntözéstechnika

öntözéstechnika

Öntözéstechnika.

Kérdés, hogy számodra szükséges-e?

Igen!

Viszonylag kis költségekkel már látványos dolgokra leszel képes! Szebbek lesznek a növényeid, jobban fogják érezni magukat, neked pedig sokkal több szabad időd lesz!

Amennyiben csak az erkélyen 8-10 növényt tartasz, akkor azért nem kell ezt az utat választanod, de megfontolható!

Viszont vannak szabályok! Nem túl bonyolultak, de vannak. Érdemes betartani őket!

A csapi ivóvíz 3-7 bár nyomáson érkezik! Érdeklődni lehet a helyi szolgáltatónál pontos címre keresve a nyomás értékéről. Szivattyúnál természetesen a csomagolása, termék leírása tartalmazza a gyári karakterisztikáját. Mérni lehet a nyomást, sőt érdemes is!

Csepegtető csövek: alacsony 1-1,2 bár körül lehet alkalmazni, adott hosszon 1-1 különbözően kialakított szivárgó rész található, a helye nem módosítható! A csövet talajra kell fektetni, fóliával takarható, talajjal általában nem néhány változata talajba is telepíthető! Olcsó és 1-2 szezonra alkalmazható, tisztítani savazással lehet, minden esetben lebegő szemcséktől mentes vizet tud szállítani. Szakadása toldható, max. hossza 80 méter 1-1 csőnek, így is a vízvételi helytől távol eső rész kevesebbet tud kiengedni magából. Annak éri meg aki sorokban művel évente meg tudja vásárolni. Részemről ennyi én nem foglalkozom vele, mert nem tartós.

Szivárgó csövek, izzadó csövek: ebben a kategóriában már sokkal több lehetőség van! A csepegtető csőhöz képest. Nem csak egyenes sorokban hanem hajlítva egymáson áthurkolva virágágyásokban, zöldségek között a talajra fektetve, mulccsal takarva vagy talajjal takarható változatai is vannak. Alap esetben a teljes hosszában szabálytalan kicsi közönként a teljes felületén engedi át a vizet. Olyan akár a szivacs, lyukas mindenfelé. Nyomás: itt is kb. 1-1,2-1,5 bár, a nyomás emelkedésével több vizet enged át és csökken az élettartalma! Nyomáscsökkentő bekötése itt is szükséges! Példa egy nyomáscsökkentőre itt. Télre fagymentes helyen kell tartani! Fel kell szedni! Előnye, hogy a fantáziánk szab csak határt a telepítéséhez, bármilyen ágyást szépen körbe lehet venni vele, szinte láthatatlan, kialakítható vizesebb és szárazabb terület is vele. Csak ott öntözünk ahol szükséges, egy átlagos slag ki tudja szolgálni, nehezen tömődik el. Odafigyeléssel 3-4 évet szolgálhat, de viszonylag olcsó, bárki tudja csatlakoztatni szabványos gyors toldóval is. Üzemeltetéséhez naponta 2-3-4-5 alkalommal 20-60 perc szükséges. A tömlők gyárilag kalibrálva vannak a vízleadás mennyiségére, ez mindig jelezve is van x liter/méter/óra mennyiségben.

Mikró öntözés! Szerintem ez valami fantasztikus dolog akkor, ha cserepes, edényes növényeink vannak, alkalmazható kertben fákhoz, bokrokhoz is. Viszont itt már tervezni szükséges, kell egy kis kézügyesség is! Szerelni is kell! Cserébe akár polcokon is lehet öntözni mindenféle mellé csepegés nélkül! Itt már szükséges rengeteg apró holmi! Sokat is kell gondolkodni, ötletelni. Viszont még mindig olcsó és hihetlenül látványos lesz tőle a növények fejlődése!

Lényege, hogy az öntöző vizet akár egy vastagabb slagon, merev falú csövekken keresztül, szűrővel és nyomáscsökkentővel bekötve eljuttatjuk a fő vezeték / vezetékekhez. Egy főágban csak egy típusú csepegtető testet alkalmazunk, de ezek lehetnek eltérő vízleadásúak is! Pl.: van egy kertünk ahol vannak fák, bokrok, virágok és zöldségek. A fák sokkal több vizet kívánnak, így oda 1-2-3-4 csepegtető gomba kell ami akár 100-400 liter vizet is le tud adni óránként, de a virágoknak elég óránként 1 liter is. Megoldás: a főágat leosztjuk 4 különálló ágra, ezeket az ágakat elvezetjük a kívánt helyekre, végeit vagy visszavezetjük az ág elejére vagy ledugaszoljuk. Fák törzsénél kiképezünk pár leágazást ide nagy bokoröntöző gombákat telepítünk, a többihez pedig tisztítható gombákat telepítünk. A tisztítható gombákból még leágazásokat is tudunk létrehozni, 2-4-et, ide jöhet még 3/5-ös tömlő és folytathatjuk leszúrható csepegtető testekkel. Ezeket lehet cserepekben de simán a talajba is leszúrni, ezért kell kicsit gondolkozni, tervezni, hogy mi is a cél, mennyi cső, elosztó, leosztó, öntöző gombák, egyebek szükségesek. Ide már érdemes különböző automatizálást is beiktatni! Nem kötelező, de a jövő legyen ez az út! OK?

Folytatásban az összeszerelés jön, ígérem, hogy nem lesz nehéz! 1 db speciális eszközt lyukasztót igényel, egy erősebb ollót, plusz esetleg a fém csövekhez néhány vizpumpa kulcsot, csavarhúzót az összeillesztésükhöz.

 

látogató számláló

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.