Hasznos tartalmak

Banánok, Alocasiák és társaik.

Banánok, Alocasiák és társaik.

banánok és társaik

Akkor csapjunk is bele a közepébe!

Igazából lehet, hogy sokkal könnyebben tartható növények, mint mondjuk a leanderek. Számunkra kicsit érdekesnek is tűnnek, feltűnő méretű leveleik vannak, főleg a banánokra gondolva egy év alatt képesek 2-3 méter magasra megnőni, Alocasiák is tudnak hatalmasak, lenni, de mindre igaz, hogy 2 nagy probléma van velük: a téli teleltetés a hőmérséklet és a méretük miatt. Azoknak ajánlom csak a nagyobbra növő növények vásárlását, akik télen tudnak is mit kezdeni velük. Lakásban általában legyengülnek, általában nem is fagytűrők és kint sem bírják ki a hosszú teleket. Néhány növény szerencsére képes télen visszahúzódni és hibernálódni ezek akár egész évben nagyméretű ládákban tarthatóak, télen csak be kell vinni őket fagymentes helyre és lepihennek. Sajna pont a magányos törzsű banánok, a nagyobb Alocasiák  (pont ezek a növények a drágábbak) igénylik a teret a meleg környezetet és természetes sok fényt télen is. Nem akarom senkinek elvenni a kedvét ezen növények tartásáról, de ezt is meg kell említeni. Át kell gondolni, hogy egy szezonosként megéri-e tartani vagy megoldható a teleltetése vagy tényleg meg tudjuk oldani a téli tartásukat.

Ensete ventricosum maurelli, Abesszín vörös banán.

Nagyon gyönyörű növények, hálásak is, magányos törzsűek. Mi van? Sajna a többi banántól eltérően csak akkor sarjadnak, ha az anyatő elhal. Így sajna az sem megoldható velük, hogy a kisebb tősarjakat leválasztva azokat kiteleltessük, így lesz tartalékunk a következő évre. Én a nagy Maurellimet már második télre fogom behozni, tavaly vettem 30-40 cm volt cserepestől, jelenleg mondjuk úgy másfél év alatt, kicsit alulbecsülve az edényét, ami így is 25 liter csak 2 méter magas lett plusz 40 cm az edény, előző évben még annyira nem ismertem a tartási igényét csak 90 cm magas volt. Kiültetve tavasz végén egy 40 cm magas növény már biztosan eléri őszre a 2, 2 és fél méteres magasságot. Ezt már nem kis meló felszedni, becserepezni és becipelni. Idén még felhozom az emeletre a lépcsőházba valahogy, elég jól visszavágva, de jövőre szeretném, ha 4, 4 és fél méter magas lenne és sajna már nem lesz helye. Cipelni sem fogom tudni… Tervem a következő évre, hogy 50 literes edénybe ültetem és megpróbálom sarjadásra bírni. Ha sikerül, akkor lesz belőle eladó példány.

Banánjaim plusz.

Ensete glaucum, Havasi banán, Snow banana.

Hasonló a Maurelli-hez, de ez nem vörös. Hamvas szép zöld levelei vannak, ez a növény is csak magányos törzsű és nem sarjad. Eredeti élőhelyén elviseli a hűvöset, nálunk télen javasolt a benti teleltetése. Hatalmas tápanyag és víz igénye van, cserében a kertünk dísze lesz! Jelenleg több kisebb magoncom is van, a csírázása kiszámíthatatlan elhúzódó. Fejlődése az döbbenetes, 2 hét alatt kb. 30 magas és 5 leveles lett. A többi sajna elég későn indult be, de ezek is már szépen fejlődnek.

Klasszikus nagyon szép kép a netről:

Ensete, snow banana

Egyelőre ennyi, biztosan folytatni fogom! Alakítom át a kertet is, mert nagyon bejöttek ezek a növények. Növények 2019. májustól elérhetőek lesznek, kisebbek akár postával, nagyobbak pedig személyes elvitellel Szombathelyről. Esetleg a környéken megoldom a cipelésüket.

A kicsik és közepes méretű növényeim 2018. aug. végén a leg idősebb növény is csak másfél éves.

                  

A folytatás és a leírások már készülnek!
Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.