Hasznos tartalmak

All You need is CHILI

 

chili magok vetése, segítség

Chili és paprika mag csíráztatása.

 Segítség nem csak kezdőknek.

 Sok embernek a nagy gondja a magvetés. Én a saját bevált módszerem megosztom veletek. Sok buktató lehet, de ez elég hülye biztos. Bocsi. Nem részletezem, hogy pontosan mit vegyél, leírom, hogy én hogyan szoktam, otthon, lakásban, 1000 vagy akár 10 maghoz is jó lehet!

Még több információ elérhető még a https://www.facebook.com/kardinalischili/ elérhetőségen.

paprika_mag.jpg

 Szükséges feltételek.

 Lehetőleg állandó meleg éjjel-nappal, 24-28 Celsius fok. Magok amik legalább 2 hete hűvösben vannak kb. 10-12 C fok majd vetés előtt legalább 2 hétig stabil melegben a konyhaszekrény tetején szárazon. Sok jó megoldás létezik. Legalább 40 cm hosszú, minimum 10 cm magas alul-oldalt zárt balkonláda, PALÁNTA FÖLD, nem fekete tőzeges nagyon zsíros levegőtlen talaj, kókuszrost, esetleg jó lehet még a barna szálas tőzeg kiegészíthető 1/5-öd rész 04-es (majdnem homok) kaviccsal, víz, (alkoholos filc, növényjelölő,) konyhai áttetsző fólia, spriccelő, legalább 1-2 óra nyugalom. (10 maghoz elég 10 perc is)
 Kezdés ideje: én keleti sötét lakásban csinálom, kiegészítő napi 12-16 óra COB ledes fénnyel. Nem a legjobb ez a fény, de bizonyítottan hatékony és olcsó. ÉN Február 18-29 között indítok, de van amit 2018-ban csak június végén ültettem el.


 A folyamat.

 Tiszta balkonládákat 1,5-2 cm magasan feltöltöm 30-35 fokos vízzel, erre megy az edény 3/4-ed magasságáig szoba meleg nagyobb részében PALÁNTAFÖLD, kissé tömörítem, esetleges nagyobb darabokat kiveszem, sima legyen a talaj. Tápoldat nulla! Kicsit várok, ha úgy érzem, hogy a talaj nem tocsog a vízben akkor jöhetnek a magok, ha túl nedves szórok még rá talajt, ha száraz akkor lehet spriccelni.
 Az edény szélétől 1,5 cm-es részt kihagyok, ezen a részen általában nem fejlődnek jól a növények. A magokat kb. 1x1 cm távolságra szórom, nagyobb térköz lehet, kisebb lehetőleg ne! A magokra, egyenletesen kb. 0,3-0,5 cm talaj. Plusz táp nem szükséges, sőt nem szabad! Gombaölő esetleg kerülhet a vízbe, de nem kötelező. Ha mindent jól csináltunk akkor kb. 3-4 cm hely van a talaj felső része és az edény teteje között. Az egészet ÁTTETSZŐ fóliával letakarhatjuk, a fóliát postás gumival pluszban rögzíthetjük, kb. 40cm hosszú ládára oké, felette már kicsi a gumi. Ha konyhai fóliát használunk az tapad nem szükséges pluszban rögzíteni. A talaj mérete döntő! Inkább sokkal több talajba kerüljenek a magok, mint vékony talajrétegbe!
Az egész mehet fel a hűtő-konyhaszekrény-polc tetejére. Nem a radiátorra! Nekem szerencsém van a régi építésű lakással, a konyha hosszú egyik oldalt a gázcső, másikon a fűtés csövek mennek, ide kerülnek a csíptetős lámpák nem kell barkácsolnom. Első körben C. Reaper, 7Pot, Moruga, majd 2-3 hetente megyünk a light verzió felé.
2 napig semmit nem csinálok, esetleg kukucskálok, hogy a fólia belülről párásodik-e, ha igen akkor jó úton járunk!
2. napon egy fontos leselkedés: van-e szemmel látható jele a penésznek, gombának! Ha igen akkor gombaölős spriccelés. Általában nem kell, de érdemes naponta 2-4 alkalommal 20 perceket szellőztetni.
4. nap körül néhány mag már mocoroghat, de jellemzőbb az 1 hét utáni hajtás.
Amikor kezdenek a sziklevelek megjelenni érdemes a lámpákat beüzemelni, hogy rövid szárak legyenek, ha megnyúlnak, akkor gyengülnek a növények.
Eleinte a lámpák közel legyenek, napi 18 órát mehetnek is. 40cm hosszú ládához 1 db 15Watt-os Led COB irányított fényű, 60 cm hosszúhoz 2 db égőt használok.
Múlik az idő és a sziklevelek feltapadnak a fóliára, ez nem baj, pár napig még bírják, de lassan le kell venni a fóliát. Ez egy sokk lesz nekik, de le kell venni a takarást, naponta lehetőleg többször langyos vízzel lehet spriccelni.
Lassan megjelennek a normál levelek is, ha a lámpák felé nőnek, akkor jó, ha nem akkor több lámpa/fény szükséges. A lámpák úgy legyenek beállítva, hogy a melegük ne szárítsa ki a felső leveleket. Öntözés is fontos, lehetőleg langyos víz, a talaj ne száradjon ki, de ne is álljon a vízben. Amikor megjelennek a 2. normál levélpárok én akkor szoktam elkezdeni a gyökérképző tápanyag pótlást. Sok termék van, maradjunk annyiban, hogy gyökérképző legyen! P túlsúlyos, én a folyékony tápot szeretem, feloldom és ezzel öntözök 2-3 naponta. A gyökérképző nem segíti a csírázást! Sőt inkább gátolja! Így csak a teljes csírázás után szabad használni!

 Amikor már van 3-4 levélpárunk.

 Akkor kezdem a Nitrogén túlsúlyos pl.: N:P:K 6:4:2 öntözést, 4-6 levél esetén már az erősebb növények mennek ki a déli lépcsőházba! Ott ismét kapnak egy sokkot, sokkal hidegebb van, kevesebbet öntözök, kevesebbet spriccelek. Nappal 22-24, este 16-18. Viszont kapják a természetes fényt! Közben a megüresedett helyre bent ültetem a következő magokat. Nem szoktam unatkozni március-áprilisban.


 Én elégé válogatós vagyok, szükséges mert én vetőmagot készítek magamnam és nektek, eleinte a lassú növényeket és az eltérő levélformájú, levélszínűeket kihúzom, finoman. Így is jön a következő lépés ideje: lassan szét kell ültetni a növényeket. A Metro-ban szoktam venni műanyag poharakat, 2 dl űrtartalmukat. Talaj marad a palántaföld keverékem, villával szépen megfontoltan elkezdem kiszedni a növényeket. 1 pohárba 1 növény, kb 1cm-vel mélyebbre ültetve, talajt jól benyomkodva, nyakig öntözve, fél óra elteltével amelyik nagyon vizes abból leöntök, majd mennek vissza ki a lépcsőházba. Kb. április közepe van az első ültetés már kapja a kiegyensúlyozott N:P:K 8:8:8 tápoldatot, általában megelőzésként kapnak 1-2 alkalommal felszívódó rovarölős kezelést is, 4-5 pár normál levelük van, néhány el is kezd virágozni. Ezeket a virágokat/bimbókat leszedem. Nekem nem célom a termés mennyiség, én magozok, így én ráérek. Lassan jön a május, ekkor dönteni kell, hogy nagyobb pohárba kerüljenek vagy stagnáltassam őket. Időjárás, lehetőség a szabad levegőre... nekem lesz velük még egy nagyobb melóm, át kell szállítanom őket a kertbe, ott van egy télikert, sokkal nagyobb hely, de hidegebb, mint a lépcsőház itthon.

 Az utolsó lépés.

 A poharakból mehetnek a palánták a nagyobb edényekbe. Ültetés elótt a talaj legyen száraz, így egyben ki lehet venni a palántákat a pohárból. A paprika nagyon érzékeny a gyökerének a sérülésére. Nálam a szabadban lesznek, nem sátorban, edényenként alátéttel az alátétek több okból is jók. Nem másznak fel a giliszták, rovarok a talajban, a tápanyagok nem folynak el. 4-5-6-12 literes edényekben, egyesével, de néhány 2-3 tövenként kerül az új edénybe, támaszték tövenként szükséges. Most is kb. 1 cm-el mélyebbre. Itt a talaj már tartalmaz esetemben agyagos kerti földet, 0,4-es sódert, perlitet, megkezdődik a Ca, Fe hozzáadása és a Kálium túlsúlyos tápoldatozás. NPK 6:3:10.

Tipp: wuxal, wuxal super permetezve, calcidol öntözve, váltakozva 5-7 naponta kiegészítésként.

Kiültetés után mikor látványosan beindulnak szükséges rovarölővel hetente megelőzésként permetezni, kombinálni lehet és érdemes is atka és főleg ha hidegebb az idő akkor gomba és baktérium ellen is védekezni. Sokkal könnyebb megelőzni, mint elhárítani a kárt. 2019-ben a Mospilant lecserélem, már 3 évben ezt használtam.

 Innét kezdve a te történeted jön.

 1-2 dolog ami jellemző nálam az kimaradt, de a lényeg bent van ebben a leírásban. Remélem egy kis segítséget tudtam adni! Nagyon sok múlik azon, hogy a növények az elején milyen körülmények között nőnek. A túl gyors és a túl lassú növekedés sem biztos, hogy előnyös. A befektetett munka ideje és a minősége is nagyban meg fogja hozni a sikert! Egyszerűbben és gyorsabban is lehet palántákat nevelni, de ahhoz egy klimatizált növényház kellene, nekem ehhez még pár év kell! Az édes paprikákhoz és a  paradicsomokhoz kevesebb, a szuper - extra erős chilikhez több idő, pénzmag, odafigyelés és munka kell.


Mindenkinek sok sikert kívánok aki ezt az utat választja!


Baráti üdvözlettel!

Iszak László

Folytatásban a paprika termesztéshez:

 A szabadba akár edényben akár szabad fölbe való kiültetés ideje: május közepétől javasolt a fagyos szentek napjai után. Edényben érdemes túlméretes edényben nevelni, laza jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajkeverékben, növényenként legalább 4-5 liter talajt számoljunk. A folyamatos tápanyagellátást érdemes kisebb adagokban sűrűbben alkalmazni, mint nagyobb arányban ritkábban. A paprikánál / paradicsomnál érdemes Ca (kálcium) pótlást is végezni a virágzást követően a termés beéréséig, főleg a nagyobb bogyójúaknál. Szabad földben ősszel kezdődik a talaj mély ásása / szántása, ekkor mehet a kálium és szerves komposzt hozzáadása / pótlás is. Tavasszal április elején érdemes még egy alkalommal lazítani a talajt. Ültetéskor legyen inkább hűvös, jól be kell öntözni a palántákat, ekkor mehetnek mellé a karók is, később nehezebb lesz leverni ezeket. A paprikák szeretik az állandó nedves talajt, de ne álljanak vízben. Kötözni és erdemes sőt nagyon ajánlott, a paradicsom növényeket pedig minden esetben kötelező. Figyelni kell az életkori tápanyagok bevitelére is. Sajnos nincs jól bevált teljes szezonra alkalmazható táp. A vegyszeres kezeléseket érdemes inkább megelőzésként végezni, mint a problémát utólag elfolytani. Növekedés elején hideg idővel párosulva a gomba majd a felmelegedéskor a levéltetvek, később pedig jelemzően a poloskák okoznak gondot. Champion gomba és baktérium ellen, 2-3 felszívódó atka és rovarölő szer felváltva alkalmazható a termés megjelenéséig. Később javaslom a metsző ollót vagy a teljes növény felhúzását ha gond van.

paprika.jpg

chili paprika mag csíráztatás

csili magok csíráztatása lépésekben nem csak kezdők számára

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.