Hasznos tartalmak

Dombágyásom 2022-től

Iszak László
Dombágyásom 2022-től

2022-2023.

Folyamatosan bővülő tartalom. 2022 ápr. 03.

  Rengeteg zöld hulladékom van, gyümölcsfák nyesedékei, kivágott fák, pár éve felhalmozott nyesedék, van kb. 1 m3 félig érett komposztom is, plusz 1 m3 érett komposzt is van, ráadásul nagyon kötött agyagos a terület. Most télre a kertben sok helyen direkt és indirekt módon is hagytam meg a lehullott falevelekből. Első tapasztalatom hogy a nagyon száraz időszak ellenére is nedves maradtak ezek a területek, jövőre biztosan folytatom ezt a talajtakarásos módszert.

   Amikor készült, akkor még a hátsó szomdéd felöl egy legalább 4 méter magas elbúrjánzott (télizöld fagyal, fosóka, bodza, orgona) sövény volt. Ezért is került ide, hogy legalább félárnyékban legyen. Új szomszéd, letarolt udvar, árnyék megszünt. Szük és magas ágyást szerettem volna, idén 2023-ban rengeteg eső volt, a felső takarás és a föld a felszínéről szépen lemosódott. Soha nem volt durva csigaproblémám, de 5x kellett a tökféléket újraültetnem, a kinyílt szikleveleket és csúcshajtást mindig lerágták, a növények életképtelenekké váltak. Direkt tökféléknek és virágoknak szántam a területet.

   Mivel már 1 éves azért be kellett volna indulnia, sajnos sok bent a fenyőféle és a nagyon vastag cseresznye és meggy ágak, törzsek, ahol beszórtam mésszel a csigák ellen ott beindult a gazosodás és az élet, a többi részen is beszórtam, de már későn. Ültettem bele borsót is, hogy növelje a nitrogén szintet, de sajnos még túl nitrátos, egy részen kapott többszöri műtrágyát itt sem érezni a terület javulását. Viszont ahol lemosódott és vastagabb a talaj réteg, na meg a lecsúszott magok, itt kezdett beindulni. 1 nagydobosi és 1 uborka, elszórtan pár virág volt a túlélő.

  2023 őszén szerintem kigazolom és jelölt helyeken már a tökmagokat, néhány virág magot elvetem, de 2024 nagyon kora tavaszán is vetni fogok bele.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.