Hasznos tartalmak

2023 egy esős év.

Iszak László
esős év 2023 2023 egy nagyon esős év volt

kardinális shop

Sziasztok!

Berrys Crazy paradicsom virágfürt.

Barrys Crazy paradicsom virágfürt.

 Nem egy könnyű év ez sem. Nem vészes, de határozottan lassabban halad minden. Öntözni csak néha kell a cserepes növényeket, na meg minden nap a fóliában.

 Tavasszal mindig van egy jó tervem, aztán borul minden. Tervezés szempontjából ez az év a csúszások éve, most július végén ott tartok ahol május végén szerettem volna. 

 Chilik: szép palántáim voltak, sokat kellett várni, hogy kikerüljenek, de kint majdnem megfagytak, és jött a végzetük mire beindultak volna: a spanyol csigák. Csiga lassúsággal egy este alatt végigtarolták a chili állomány 90%-át. Fólia kipakolás majd jött a bosszú. Nem szokott gondom lenni a csigákkal, eddig. Tehát a chili szezon elég búkós. Saját célú paprika fogyasztásra maradt 20 tő.

 Paradicsom: itt a csigák nem zavartak be, de a rengeteg eső és a hideg az igen, 1-1 szebb palántát meghagytam, jött az újravetés április végén. Most július végén már néhány kezd érni. Igazából nem panaszkodom. Szépek a növények és a termések is. Hatalmas fürtben van a Barry's Crazy paradicsom, ökörszív, Brutusz, Cour d'Albenga, Beef és hasonló nagyméretűek szépek, tuti szét fognak durranni.

 Tökfélék: többször újravetve, palántázva, majd csigalakoma lett. Szerencsétleneket a szár szikleveles részéig lerágták, ott már nincs lehetősége szegény növényeknek újra kihajtani. Tökféléket mindig bolti magokból szoktam ültetni, idén alig kelt ki pár, a drágább szinte nulla az olcsóbb magok kicsivel jobb kelési arányt mutattak. Az egyik komposzthalmot átforgattam, ide került a tökös nem kikelő talaj is, pár napja látom, hogy tökféle van mindenhol ahol mulcsként szétszortam a komposztot. Pár hét múlva kiderül, hogy uborka, cukkini, patiszon vagy a nagydobosi kelt ki vagy vegyesen minden.

 Növények: itt megint csak gondok vannak a fóliában. Valami levélvágó élőlény amit nem sikerült beazonosítanom olyan darabokat vág ki a levélből, hogy nézni is rossz. Philadendronokat szinte tarra, egyéves virágokat szintén, évelőket félig lerágták. Csiga nincs, hernyó nincs, levéltetű nincs. Néha látok pár szép fekete darazsat, szerintem ezek hordják el a fészkükbe. Minden későn indult be, de csak most kezdenek kiteljesedni a kerti növények is. A muskotályzsálya, menta és a citromfű nagyon szépek. Poloskák nagyon kevesen vannak. Sok növényt szaporítottam, így jövőre igen szép virágágyást fogok készíteni, hatalmas virágú mocsári hibiszkuszok és a kenderlevelű hibiszkuszok most kezdenek csak virágozni, de a pompájukban nem lehet gyönyörködni, mert az eső kegyetlenül veri őket.

 Agávék, Aloék, pozsgások, dögvirágok elég szépek, ezeket idén szaporítgatom, mert elég szépen megfogyatkoztak az előző évben.

 Fű, gaz: a fűnyírásokat elég jól tudtam időzíteni, a gazolás azért nehezen megy, a komposzt halmok pedig szépen érnek és gyarapodnak. Egyéb betegségek  csak a körte fán vannak.

 Dombágyás: több, mint egy éves, amikor készült, akkor még árnyékban volt, jelenleg full napon van, a szomszédban új lakók vannak, tarra vágták az udvart. Árnyékolásnak 3 nagy edényes bambuszt raktam melléjük. Sajnos a domb nem indul be rendesen, nincs még nitrogén tartalma, még nitrátos, a rá került talaj is altalaj, így ez a rész is csak vegetál. Kapott meszet, kevés lassú bomlású nitrogént. Jövőre már jó lesz!

 Idén folyamatban van egy pár növényes vegyszer és műtrágya mentes paprika és főleg paradicsom növényekből álló kísérlet. A növények edényben vannak, tényleg semmit nem kapnak csak egy kis komposztot kevertem a palánta földjükhöz meg extra komposztott kaptak a cserép tetejéig. Levélzetre szépek, jóval gyengébb növekedésüek, mint a wuxalt és nitrogént kapott társaik. Méretre kevesebb viráguk van, termések csak mutatóban. Jövőre kicsit erősítek ezen a téren az biztos.

 Visszatérve a rohadt csigákra, van sok búvóhely a számukra, de ott nincsenek, téglakupac környékén a sünök teszik a dolgukat, egy zsák mész már javított a dolgon, de a pár hete a forróság segített igazán, na meg a 200-as szeg ha megláttam egyet-egyet. A madarak meg csak a fügét zabálják.

 Egyszóval csúnya növényeket nem szeretek eladni, így erre az évre majd szeptemberben csinálok egy házi eladást a szebb növényekből. A többi pedig jövőre kerülhet majd csak hozzátok. A magok novembertől elérhetőek lesznek. Ha lehet most már ne rendeljetek magokat.

Jelenleg esik, de legalább idebent barkácsolunk a fiúkkal egy fürdőszobai felső tükrös szekrényt.

Kitartást mindenkinek!

 Tulok paradicsom.

Cour dAlbenga

Vadparadicsom

Az idei magválasztékot elérheted ezen a linken keresztül:

https://www.kardinalis.hu

 

Szokásomhoz híven ráadás magokat is küldök, általában 3-5 maggal több jut egy csomagba és ráadás jelölt magokat is adok.

 

Kellemes böngészést és nagyon eredményes termesztést kívánok!

Iszak László

paradicsomok

 

Apró betű, csillag, (a ráadás magok általam kerülnek kiválasztásra, novembertől több, márciusra már csak kevesebb mag kerül bele).

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.