Hasznos tartalmak

Dögvirágokhoz.

Dögvirágokhoz.

Pozsgás növény, húsos, négyszögletes, olykor szőrös szárakkal, magassága ritkán haladja meg a 20cm-t. A többnyire nagy, tengeri csillag alakú, hosszú szőrökkel borított, ötcimpájú virágok rövid ideig tartó kellemetlen dögszagukkal dongólegyeket csalogatnak magukhoz, amelyek a megporzásukról gondoskodnak. A virágok alakja, formája, színvilága hihetetlenül változatos, így aki belefog a gyűjtésükbe az nagyon változatos virágokban gyönyörködhet. A virágok szaga általában a méretükkel arányos, a nagyobb virágok erősebb a kisebb virágok illata kevésbé érezhetőek. A dögvirágok sekélyen gyökereznek, nagyon jól fejlődnek virágtálakban. Virágzási idő: nyár-ősz.

Egész évben meleg világos vagy napos, a tűző déli napsütést azonban kerüljük; télen 8-10°C nagyon kevés öntözéssel. Nyáron hetente öntözzük. Télen, hűvös helyen egészen beszüntethetjük az öntözést, a hajtások azonban nem zsugorodhatnak nagymértékben. Nyáron havonként kaktusztrágyával tápoldatozzuk. Talajnak én a kerti agyagos talajt keverek általában palánta vagy pálma földdel, néhány nagyobb kaviccsal a víz elvezetését és a györekeresedést növelhetjük, adhatunk a talaj keverékbe max. 1/5 részben homokot, apró kavicsot, de inkább csak kevesebbet. Nagyon szeretik a lapos edényeket, én például vajas dobozokban szaporítom őket, így a műanyag hulladék és a cserepek ára is költséghatékonyabb.

Tőosztással vagy dugványokkal szaporíthatjuk, (fontos is számukra, mert így a virágzási hajlamot erősítjük) amelyeket tűzdelés előtt hagyjunk 3-5 napra beszáradni. Bár az erős hibridizálódási hajlam miatt a dögvirágoknál inkább az ivartalan szaporodást javasolják, azért a magvetéssel is megpróbálkozhatunk. Mindenesetre ekkor meglepetésekre számíthatunk, mivel az utódok egészen más megjelenésűek lehetnek.

Pangó víz hatására gyökérrothadás. Veszedelmes gombás fertőzése az úgynevezett "fekete halál". Télen (a szaporított növényeken is) fekete foltok képződnek, elsősorban a szárak tövi részén. A hajtások elpusztulnak, gyógyításra nincs lehetőség. A vegyszereket nagyon nem szeretik, talán kivétel a Champion wg, teleltetés előtt és az első nagyobb öntözéskor szoktam adni nekik, így a tél végi elhullásuk nagymértékben lecsökkent. Téli tartásuk meleg lakásban szinte mindig a legyengüléssel, elhalással végződik.

Forrás részben: https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6gvir%C3%A1g

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.