Hasznos tartalmak

Paradicsom

Paradicsom

Paradicsom termesztés

A paradicsom termesztéséről.

   Én nem is értem az embereket, hogy miért veszik a bolti vacak másod / harmadosztályú paradicsomot mikor szinte nulla munkával (néhány tőig) elég szép eredményeket lehet elérni akár egy nagyobb 20-30 literes edényben is. Ahhoz, hogy be is tudjunk főzni belőle nem csak a szendvicsre valót szeretnénk megtermeszteni akkor már minimális tartási és fajta választék ismeretre is szükség lesz, hogy nagyszerű, finom paradicsomot tudjunk termeszteni otthon.

   Első körben érdemes eldönteni, hogy milyen felhasználásra kellenek. Csak enni, befőzni, eltenni, aszalni. Gondolkodhatunk a koraiságon, a termés formáin, esetleg színén és nem elhanyagolható az íze, savassága sem a különböző paradicsomoknak.

   A paradicsomok termesztéséhez legjobb hely a kerti ültetés. Érdemes a talaját ősszel és tavasszal is mélyen 40-50 cm mélységben meglazítani, felásni és szerves anyagokkal dúsítani, mélyebb részébe tehető érett állati trágya is. Érdemes palántákat nevelni már március 15- április 1-től bent a lakásban, nem kell nagyon megijedni a paradicsom magvetésétől, mert nagyon könnyen szakértelem nélkül is szép sikereket lehet elérni, de akinek nincs helye és kedve az nyugodtan vehet május elején palántákat is. Javasolt mélyebb edényben tiszta palánta földbe vetni fél cm mélyen a paradicsom vetőmagokat. Az edény felső részét átlátszó fóliával védeni a kiszáradástól. Az edény lehet akár egy nagyobb tejfölös pohár is, töltsünk 2 cm magasan vizet az edénybe, töltsük meg palánta földdel, tömörítsük, tegyünk bele 5-6 magot, zárjuk le fóliával, amikor készen vagyunk, mehet fel a hűtő tetejére. A magok 22-24 fokon 3-5 nap alatt beindulnak, 7-9 nap alatt elérik a fóliát, ekkor vegyük le róla a védelmet és tegyük nagyon világos helyre. Naponta forgassuk, és ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Amikor a növények 3 pár normál leveles állapotban vannak, akkor jöhet a szétültetés. Nem kell megijedni a paradicsom palánták, szeretik, ha a gyökerük sérül még erősebben fognak gyökeresedni, ültetés szintén lehet nagyobb tejfölös / kefires műanyag edénybe ráadásul mehetnek mélyebbre is. Ha jól időzítettünk, akkor május elején az utolsó fagyokra ismét vannak a palántáknak új 3-4 normál levélpárjuk. Próbáljuk a növényeket egyenes szárra nevelni, így sokkal könnyebb lesz velük a munka kiültetéskor. Amikor az ültetés ideje eljön, akkor naponta vigyük ki a paradicsom palántákat szoktatni a napfényhez, ültetés napján készítsünk, 30-40 cm mély ültető gödröket ebbe öntsünk 4-5 liter vizet, majd amikor beszívta a föld, akkor ültethetjük a palántákat. A palántákat 40-50 cm tőtávra, 60-80 cm sortávra ültessük, lehetőleg karót is tegyünk melléjük az ültetéskor, ekkor még könnyen le tudjuk nyomni a karókat, 30 cm mélyre leszúrva és kb. 1,5-1,7 méter magasan álljanak ki a földből. A palántákat ismét ültethetjük mélyebbre, talajt körülöttük tömörítsük be és öntözzük meg ismét. A növényeket max. 2-3 száron próbáljuk, meg tartani a későbbi hónaljhajtásokat kézzel felfelé húzzuk meg is ki is fognak szakadni, folyamatosan kötözzük a hajtásokat, az alsó leveleket érdemes leszedni, öntözés pedig szigorúan csak a növény gyökerénél ne a levélzetre menjen. Nyáron a paradicsom nem szereti a forró napsütést, szeret picit árnyékban lenni.

Élvezzük a saját terméseinket!

 

Ez is érdekelhet még:

paradicsom_magok

paradicsom vetőmagok, paradicsom magok vetéshez, különböző paradicsomok,

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.