Laurus nobilis - Nemes Babér 1 tő

Raktárkészlet: VAN
Laurus nobilis - Nemes Babér 1 tő

Nemes Babér, fiatal növények, kb. 30-40 cm, cserepes.

1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 20 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Kérdés a termékről
Részletek
Vélemények
Részletek

Nemes Babér fiatal,  fél éves növények, kb. 30-40 cm, cserepes.

A teljes képeken az aktuális kínálat látható.

 Javasolt edényes tartásra, mivel csak kis mértékű fagyokat visel el, így télen javasolt világos 5-15 fokos helyen teleltetni. Maga a növény szinte gondozásmentes, jól bírja a kiszáradást a túlzott öntözést viszont nem szereti. Napos meleg helyen gyönyörű bokorrá fejlődik és mindig lesz finom aromás babér levelünk amivel ételeinket tehetjük finomabbá. Talajnak laza jó vízelvezetésú szervesz anyagokban gazdag keveréket ajánlok. Havonta 1 alkalommal wuxal, wuxal super levéltápoldatot meghálálja. Akik kint szeretnék tartani azok szeptember elejétől kálium túlsúlyos muskátli tápoldatot adhatnak neki az első fagyokig.

 Maga a növény egy felálló cserje, az új levelei fényesek a régiek kissé mattá válnak. Kiültetve 5 méter magas is lehet, dézsában tartva ritkán lesz sok év alatt 3 méternél magasabb.

Tavasszal virágzik, dugványokról szaporítható.

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterű fűszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum). A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.

Magyar népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.

Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg. Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket.  A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele. Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_babér

 

 

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés