Vetési segédlet

Chili, paprika, paradicsom palánta nevelés. 

Évek óta kérdezik tőlem, hogy hogyan csinálom, most összegzem és meglesz mindenkinek. :)

A legfontosabb a palántanevelésben, hogy jól válasszuk meg, hogy mi a pontos célunk. Miért is ezt vagy a másik fajtát választjuk? Ez nagyon egyéni, én a bevált dolgokat szeretem kiegészítve némi extra vagy ritka növénnyel. Csúfos tud lenni mikor olyan növénnyel próbálkozunk ami nem a mi éghajlatunkhoz van szokva és már a nevelése is komoly kihívást jelent, ráadásul a termés minősége sem lesz jó vagy egyáltalán nem lesz.

Most leírom, hogy én hogyan nevelek magból palántát és hogyan lehet jó vetőmagot előállítani.

palanta.jpg

Mikor álljunk neki a vetésnek? Ez a döntő! Először a chilik, majd a paprikák a végén pedig a paradicsom. De mikor? Inkább 2 héttel később, mint 2 héttel korábban! Én február elején közepén szoktam kezdeni a chilikkel, de csak akkor ha az időjárás úgy tűnik, hogy napos lesz 2-3 héten belül. Ha úgy ítéljük meg, hogy a hely ahol a palánták növekedni fognak még sötét lesz akkor inkább várjunk. A megnyúlott kis palántákkal csak a szívás és a gond lesz. Döntő szempont, hogy mi a célunk velük, ha sok termés kell, akkor érdemes előbb kezdeni, de ebben az esetben nagyon oda is kell figyelni!

A magokat beszereztük, remélem, hogy tőlem, kell valami edény és talaj. Nekem kicsi helyem van, ráadásul nem 10000 növényt kell palántáznom csak 1500-2000-et, így én sima 40-60 cm-es balkonládákkal kezdek (ne legyen alul lyukas).  1 cm magasan vizet engedek bele és erre jön a talajkeverék. Talajkeveréknek én kerti föld (ahol lesznek majd nyáron),  palánta föld és 04-es kavics,  (nagyon apró kavics, de a homoknál durvább)  tőzeg/kókuszrost, 0,5:1:1:1 arányú keverékébe teszem. Ha nincs kavics akkor e helyett lehet tőzeg/kókuszrost. Jól elkeverjük, nem lehet darabos! Az edény feléig megtöltjük, majd várunk. A talaj, nagyon lényeges, ha fekete akkor felejtsük is el!

Mire ezzel végzünk a talaj megszívja magát vízzel, ha netán nagyon folyós lett, akkor öntsünk le némi vizet tegyünk rá fél cm magasan még talajt és már jöhetnek is a magok. Egy 40-es balkonládába 40-60 mag mehet. Nagyon vékonyan még teríthetünk földet a magokra, olyan sózó mozdulatokkal. Celofánnal jól le is tudjuk zárni. Most keresnünk kell egy olyan helyet ahol van némi fény, de nem ez az elsődleges, hanem hogy szinte állandó 23-25 fok legyen. Javasolt hely a szekrény teteje! Radiátoron ne főzzük meg a magokat!  Most rendet rakunk és 2 napig nincs is gondunk velük.

Letelt a 2 nap, vegyük le a fóliát, elméletileg nem láthatunk semmi változást, ekkor jó minden! Ha ki se száradt akkor tökéletes. Ha száraz, akkor picit öntözzük meg és a fóliát majd szorosabban tegyük vissza. Ha a talaj bepenészesedett akkor gond van! Meg lehet próbálni lekaparni és fólia nélkül tartva öntözés mellett várni a csírázást, de valószínű, hogy a gomba már átszőtt mindent, sajnos ez van néha, az én magjaim nincsenek csávázva!!!  Gomba ellen még a talajkeveréket ültetés előtt 10-15 percre be tehetjük a forró sütőbe, így a bent lévő magok és gomba spórák elhalnak. Reméljük, hogy minden rendben és zárjuk vissza a pekedliket, ezután nézelődhetünk naponta. :) Chilik és paprikák 5-9 nap alatt hajtanak ki, paradicsomok képesek 1 nap alatt is, de jellemzőbb a 3 nap.

Szép az élet és a magoncok már feltapadnak a fólia tetjére én ilyenkor leveszem a fóliát és valami nagyon világos helyre teszem őket, én speciel a déli lépcsőházba, viszont ott hűvösebb van este, kicsit stresszelnek is, megállnak a növekedésbe, de megszokják. Ha vékony gyenge szárúak lettek a fényhiány miatt, akkor érdemes közéjük fogpiszkálókat, hurka pálca darabokat szúrni és megtámasztani őket, így sokkal több esélyük van! Tavaly áttértem a lámpázásra, COB led 15 Watt-os égőkkel 20 cm távolságból, ládánként 1,5 égő már elég. A lámpa mindig a növény tetejétől 20 cm-re legyen.

Következő lépés amikor már van 2 normál levelük a chiliknek és paprikáknak, a paradicsomok még maradhatnak. Át kell palántázni őket! Chiliket érdemes egyesével egy kis tejfölös pohárba ültetni. Az öntözővízbe tehetünk túl hígított Wuxált ami lombtrágya, de öntözve egy nagyon lassú felszívódású nyomelemekkel dúsított trágya én ezt használom még a gyümölcs fákra is, 1 liter 1500 Ft,  ez elég egy évre az összes cserepes növényemre, kerti növényekre és a gyümölcsfákra is! Kertben csak levelekre permetezve. Legjobb az elején gyökérre hajtani, ezt foszfor túlsúlyos táppal tudjuk elérni, majd később jöhet a nitrogén és végül a palántanevelés végén a kálium túlsúlyos tápoldatozás.

Hol is tartunk? Az első átültetésnél chiliknél töltsük majdnem tele a kis tejfölös poharakat, csináljunk neki kis ujjunkkal középre egy lyukat oda meg finoman helyezzük be a palánták gyökerét. A pici növényeket én egy villával szoktam kivenni a földből, ásó mozdulattal. Amint elültettük nyomjuk össze a talajt a gyökerek között. Mehetnek ki a világos helyükre. Ne ültessük mélyebbre fél cm-nél, mint ahogy volt! Talaj ugyan az, mint a leg elején, esetleg pici kerti földet tehetünk még bele, vagy olyant amiben élni fog nyáron.

Paradicsomnál érdemes várni 2-3 normál levélpárig az átültetéssel. Viszont itt annyi változik, hogy nagy tejfölös pohár kell és 2 tő is mehet bele illetve a cserép aljáig le ültethetjük, így a földben lévő részen is mindenhol gyökér lesz és ez jó lesz nekünk! Ami levél a földbe kerülne azt vágjuk le. A paradicsomok szinte élvezik azt amikor szét vannak ültetve és új gyökereket növeszthetnek. A paradicsom palánták szeretik ha kezünkkel szelet játszunk nekik, így erősödik a száruk. Paradicsomot érdemes szellősen lerakni, mert szeretik a liszteskék, azokat meg csak atombombával lehet ki irtani, csak gyéríteni lehet vagy felszámolni mindent...

 

Az első magvetés után 2-3 héttel később ismét vethetünk, ha valami rosszabbul sikerült, vagy rengeteg termést akarunk. Én paradicsomból fajtánként 12-14 tövet ültetek ki, chilikből általában 10-12, paprikát meg már nem szoktam egyáltalán ültetni, mert keresztbe porozzák egymást.

Így fokozatosan ültethetjük át növényeket, ha már szépen nőnek akkor a legkisebbeket én selejtezni szoktam, ha az időjárás nem engedi, hogy ki legyenek ültetve és nagyon nőnek, akkor érdemes minimális vízzel öntözni, hogy ne fejlődjenek annyira, de  telik az idő és erősödnek. Közeledik a kiültetés ideje, érdemes 1 hétig félárnyékban de. 10 és du. 16 között szabadba szoktatni őket. Kiültetni akkor érdemes a paradicsomot amikor már tartósan 10 fok van hajnalban, chiliknek kicsivel több kell. Kiültetés után kapnak egy sokkot, 1 hétig nem fognak nőni, gyökeret fejlesztenek. Az ültetőgödör aljára a cserépbe is mehet szerves trágya, arra pár cm talaj és erre kerüljön a növény, így a gyökerek nem égnek meg. Érdemes minden növényt karózni, a paradicsomok amik tőlem származnak min. 1,5 méter magasak lesznek, de jó körülmények között 2,5-3méteresre is megnőhetnek.

Chiliket lehet nyáron is jóval kisebb macerával ültetni, palántázni, de csak cserépben tartani, hogy könnyen be lehessen vinni télre és átteleltetni, így az egész francos nagyon nehéz és szinte véghezvihetetlen tavaszi palántagyártást nem is kell megcsinálnunk. Hoppá! Mi van? Viszont az átteleltetés az sem egy pici munka. Ha van olyan helyünk ahol 13-15 fok és nagyon világos, akkor könyedén heti minimális öntözéssel, elszáradt levelek és ágacskák leszedésével át tudjuk teleltetni a növényeket, március végétől már virágozhatnak is, 110 nap nagyon világos helyen, nyár van könnyű dolgunk van, brutális erős terméseink lehetnek!

Én 2015-től inkubátorokat használok, a külvilágtól elzárom a növényeket, fajtánként 2-6 egyben, kézi beporzással. Mocsok macerás, rengeteg mindenre kell figyelni, baromi melegben vannak, állandóan öntözni kell, árnyékolni is. Ezen még finomítanom kell, így ezt egyenlőre nem is adom közre. 2016-tól chilifilterekben pollenhálóval elkülönítve tartom a chiliket így a keresztbeporzás nagyon minimálissá vált!

Ezt én már leírtam itt több hasznos dologgal együtt.

Sok sikert mindenkinek!

  
  
  
  


  

Hirlevél

 
Szeretne értesitéseket kapni emailben a kedvezményekről, különleges ajánlatokról vagy új termékekről?