Tanácsok

Mindent bele mindenkinek!

Némi ötletet akarok adni mindenkinek, hogy akár kezdőként is könnyen boldoguljon a magokkal, szép palántái legyenek és sok termése, ráadásul kevés szórakoztató munkával!

Ha nem lenne elég az itt laírtak, akkor katt ide: facebook oldalunk

Inspirációnak: 1 virág.

Magvetéshez képek, chili paprika, paradicsom és szinte bármilyen növényhez.


 

Chilik.

Vetési idő: ez a döntő! Nincs pontos idő, a hely fény és meleg viszonyai a döntőek. Szinte állandó meleg kell, olyan 23-26 fok, éjjel-nappal! Fény az első pár napban nem szükséges, de utána nagyon kell! A legjobb a természetes Napfény. Viszont januárban-februárban ez nincs, még egy déli ablakban sem! Ha nincs elegendő fény, akkor érdemes várni vagy lámpázni is.Jó magok, balkonláda, jelőlők (sörösdoboz csíkok és golyóstollal belekarcolva az örök növényjelző), talajkeverék palántaföld, áttetsző fólia.

Én sima neont használok (mára már COB Led fényforrásokat) eleinte napi 16-18 órát, majd jön a déli fűtetlen lépcsőház, ami valljuk be sokkal világosabb. Ténylegesen döntő (főleg a chili paprikáknál) az állandó meleg hely, még a hideg öntöző víz is leállítja, visszaveti a csírázási hajlamot. Talajnak érdemes tőzeges laza közeget keverni, 04-es már majdnem homok szintű apró kavics is lehet bent, ez a gyökerek fejlődéséhez is nagy segítség, legegyszerűbb a jó minőségű palántaföld. Ha valami zsíros-fekete talajt kapunk azt felejtsük el! Laza levegős talaj kell! Takarni nagyon vékonyan érdemes, de ez a takaró mindenképpen nagyon apró darabokból álljon. Másik fontos tényező, hogy a magok környezete 1 napra sem száradhat ki! Viszont a túl sok víz sem előnyös. Sajnos ezt csak magunk a helyünk figyelembe vételével tudjuk kitapasztalni. Hobbi vetőmagokat árulok, amiket magam állítok elő, a darabszám szerintem elegendő a 2x vetéshez, ha bármi gond adódna. A magok semmi vegyszeres kezelésen nem estek át! Aki gondolja a csírázáskor gombaölős öntözést is alkalmazhat. Én nem szoktam. Szerencsére ritkán van gondom. Viszont naponta 3-4 alkalommal ellenőrzöm a magoncokat, amint 4-6 normál leveles állapotban vannak, akkor kezdődik a könnyű munka. A természet csinálja a dolgát.

A chiliket 4-6 normál leveles állapotban át – szét kell ültetni, lehetőleg egyesével. A magoncokat én egy villával veszem ki, nagyon kell vigyázni a gyökerükre! Érzékenyen reagálnak az átültetésre. Majd amikor 6-8 levelük van akkor kell átültetni vagy éppen kiültetni őket a szabadba. Én általában Wuxal levéltápot használok, beöntözve egy nagyon lassan ható trágyát kapunk rengeteg segítő nyomelemmel, a levélre öntözve viszont egy azonnal ható szupertápot kapunk. Virágzás kezdetekor NE használjunk semmi tápot, mert el fogják dobni a virágokat és újra nőni fognak. Chiliket érdemes egyenként 3-4-6 literes edényben nevelni, én 8-12 literesben teszem ezt. Talaj: tőzeg, pálmatalaj, agyagos kerti föld 1:1 arányú keverékét használom. Szárított marha trágyával óvatosan, mert nagyon égeti a gyökereket, inkább keveset! Én általában használom, de ősszel megveszem, a kertbe kiöntöm (itt lesz a tök jövőre) majd tavasszal már felhasználható. Sok így a veszteség, meg a macera, de ez van. Aki nekiáll chilizni annak sok türelem és munka kell, hogy jó termése legyen. A ritka chiliket vagy ami nagyon a szívünkhöz nőt át is tudjuk teleltetni, vágjuk vissza, tegyük 12-15 fokos világos helyre, alig öntözzük, de maradjon levele! Tavasszal adjunk neki több vizet fokozatosan és már májusban lehet pici termésünk, amiket a nyári nap nagyon erőssé fog varázsolni!

'GoogleAnalyticsObject'

Paradicsom Itt annyi változik, hogy nagyon könnyen csíráznak, ellentétben a chilikkel nem csak 1-2 évig csíraképesek, hanem 10-15 évig is. Bár 10 év felett már sokkal rosszabb arányban kelnek ki. Paradicsomnál ráérünk március 15.-én vetni, annyira nem is kell a meleg. Átültetésnél nem kell vigyázni a gyökerére, viszont adok egy tippet: mindig mélyebbre kell ültetni őket, így sokkal több gyökere lesz, erősebb lesz a növény. Kiültetve is mélyebbre tegyük, mert így kevesebbet kell majd öntöznünk. Eleinte furcsa lesz, hogy nagyon pici a palánta, de egy teszt sorral június végére látható a különbség. Kálium és mész nagyon fontos a számukra! Ez a termés minőségét nagyban befolyásolja.

Dögvirágok: mindenki nagy kedvencei!

Nagyon változatos és színes virágai miatt. Nagyon fontos, hogy amint megkapja a növényt, szártagot NE ültesse el! NE locsolja! Néhány napig. Amint a gyökér nélküli, gyökeres növény elültetésre kerül akkor sem kell nedves talaj neki! Eleinte napi 1 alkalommal csak spricceljük, majd 4-5 nap múlva már nagyon spriccelhetjük őket. Talaj: durvább kavicsos, tőzeges kerti föld, cserepe alul legyen lyukas, soha ne álljon alatta a víz! Félárnyékos nagyon világos helyen tartható, télen 12 fok alatt ne legyenek. Öntözni alig kell őket, nagyon össze fogna esni, de túlélik. Lehetőleg levegős helyen legyenek, mert nagyon hajlamosak a gombásodásra. Tavasszal nagyon óvatosan öntözzük, mert a gyökerük is kényes, hajlamos elrohadni, ezt viszont már csak a szártagok elhalásával vesszük észre, ilyenkor már késő! 2-3 évente érdemes a nagy töveket átültetni, így újra sok virágunk lesz, az átültetés vagy ősszel, vagy kora tavasszal szükséges.

Chili paprika, chili mag eladó, chili magvetés, chili palánta,

Paradicsom, paradicsom mag eladó, paradicsom mag,

Dögvirág, dögvirág eladó. Indiai Lótusz magok eladóak.


  
  
  
  


  

Hirlevél

 
Szeretne értesitéseket kapni emailben a kedvezményekről, különleges ajánlatokról vagy új termékekről?